Столичната полиция предприема мерки за охрана на обществения ред и организация на движението в София днес.

Причината са предстоящи футболна среща, полумаратон и велошествие и няколко протеста.

При необходимост движението по маршрутите ще бъде спирано и възстановявано поетапно.

Поради възможни временни затруднения на движението в центъра на града, от СДВР призовават жителите и гостите на столицата да се съобразят със създадената организация и да избягват посочените маршрути.

В 9 часа, пред сградата на Народно събрание, стартира полумаратон "Run for Europe", който ще се проведе в три дистанции (5 км, 10 км и 21 км) и ще премине по следния маршрут: бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Климент Охридски", бул. "Проф. М. Семов", бул. "Андрей Сахаров", бул. "Андрей Ляпчев", бул. "Климент Охридски", бул. "Г. М. Димитров", ул. "Никола Габровски", бул. "Симеоновско шосе", бул. "Никола Вапцаров", бул. "Драган Цанков", ул. "Никола Мирчев", ул. "Константин Щъркелов", ул. "Незабравка", парк "Борисова градина" от към алея "Яворов", с финал маратонският вход на Националния стадион "Васил Левски". В 9 часа на откритата писта на Националния стадион "Васил Левски" започва и детско лекоатлетическо състезание, част от инициативата "Run for Europe".

СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

Предлагат да се възползва от законовата възможност да забрани застрашаващи реда мероприятия

Около 11 часа от площад "Народно събрание" започва велошествие "София кара велосипед", организирано от Фондация "София - Европейска столица на спорта". Маршрутът на участниците е: бул. "Цар Освободител", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "България", бул. "Витоша" до парк "Южен парк" - III част, голямата поляна, откъм бул. "Витоша", където ще финишират.

В 17 часа на Националния стадион "Васил Левски" започва финалът за Купата на България между отборите на ПФК "ЦСКА - София" и ПФК "Левски". На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на посетителите на футболната среща.

Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена забрана за посещение на спортни мероприятия. Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и на носещи забранени предмети и вещи (огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, чадъри, бутилки, в това число и парфюми). Малолетни ще бъдат допускани на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена онлайн. За да бъде избегнато струпване, призивът към зрителите е да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 15 часа.

Превозвачите отмениха протеста си в неделя, не искали да пречат на гражданите

Превозвачите отмениха протеста си в неделя, не искали да пречат на гражданите

Основните протестни действия остават - на 18 май

Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми. Тяхна задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. Те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват само при възникнала необходимост.

От СДВР посочват, че охраната на всички събития са съобразени с динамиката и нормалния ритъм на живот в града.

Вчера стана ясно, че превозвачите отменят мащабния си протест, готвен за днес, при който стотици камиони и автобуси трябваше да блокират ключови места в столицата.

Причината за отмяната на шествието е, че при уточняване на датата не било съобразено, че на 15 май се провежда финалът за Купата на България между отборите на ЦСКА и "Левски".

Останалите протестни прояви обаче остават. От 10.00 ч. е предвиден общонароден митинг - протест, организиран от НД "Крумови закони", а от 12.00 часа ще се проведе и митинг под наслов "Общобългарски поход за мир и неутралитет"