Ръководството на СДВР призовава Столична община да прецени дали дали е целесъобразно в София да се проведат четири протеста и три спортни прояви в един ден - 15 май.

По този повод зам.-директорът на СДВР ст. комисар Борислав Борисов е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от МВР.

Три от протестите са били заявени преди 12 май и ще се състоят на площад "Народно събрание". От 10.00 ч. е предвиден общонароден митинг - протест, организиран от НД "Крумови закони". От 12.00 часа ще се проведе и митинг под наслов "Общобългарски поход за мир и неутралитет". Двете прояви са заявени в Столична община и са съгласувани със СДВР. Те ще са от източната страна на паметника на "Цар Освободител". Мястото попада извън зоната за сигурност на парламента. Не е предвидено спиране на движението по бул. "Цар Освободител". В полицията е получена информация и за организиране на масово мероприятие под надслов "Незабавна оставка на кабинета Петков" от 18.00 часа пред сградата на Министерски съвет на бул. "Дондуков" №1. Този протест пък не е заявен в общината.

Превозвачите няма да протестират неделя

Превозвачите няма да протестират неделя

Те ще се съобразят с двете големи спортни събития

Същевременно на 12 май в СДВР е получено и уведомление от Столична община и за протеста на превозвачите с участието на около 2000 тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса. Протестните шествия ще обхванат основните артерии и възлови кръстовища и централната част на столицата.

Времето, местата на провеждане на проявите и подходите към тях се засичат. Това ще предизвика струпване на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи, което според полицията създава реална опасност.

От СДВР заявяват, че при подобни мероприятия често се блокират подходите към София и редица възлови кръстовища и булеварди. Същевременно участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия - предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки.

Не пипайте жълтите павета, обяви сдружение

Не пипайте жълтите павета, обяви сдружение

Против новата визия на площад Александър І

Столичната полиция припомня също, че жълтите павета в София са обявени за културно наследство, паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно.

От СДВР допълват, че има предпоставки за нарушаване на режима за опазване на недвижимите културни ценности, като навлизането на тежкотоварна техника би създало опасност и от нарушаване на текстове от Закона за културно наследство. Полицията посочва още, че през 2019 г. заради каскади с автомобили на бул. "Цар Освободител" - като сцена на чуждестранна продукция, Столична община е съставила акт на организатора и той е санкциониран съгласно Наредбата за нарушение на обществения ред на територията на общината.

По данни на специалисти от БАН находището в Будапеща, от което е материалът за производство на софийските павета, било изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работил.

Протеста на превозвачите на 18 май няма да пречи на зрелостниците и работещите

Протеста на превозвачите на 18 май няма да пречи на зрелостниците и работещите

От бранша откликнаха на молбата на министъра на образованието Николай Денков

Освен това, за обезпечаване на предварително оповестените събития бил ангажиран изключително голям ресурс на органите на реда от София и страната. Организирането на още едно мероприятие създава реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата и допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред, допълва още ръководството на СДВР, според което са налице предпоставки за прилагане на законовата възможност кметът да забрани провеждането на мероприятия, когато застрашават обществения ред. Столичната полиция апелира тези аргументи да бъдат взети предвид и при обсъждането на планираните протести на КНСБ на 16-ти и на Камарата на автомобилните превозвачи в България на 18 май.