Протестиращи блокираха пътя между Варна и Бургас в района на село Бяла. Местни жители недоволстват срещу разширяването на защитената зона плаж "Шкорпиловци". С предложението си служебният екоминистър Асен Личев планира да защити от застрояване плаж "Кара дере", съобщи БиТиВи.

За да не се образуват задръствания на всеки 15 минути недоволните граждани излизат на пътя и го блокират за четвърт час. Въпреки временното отпушване, задръствания има. 

Плажовете „Лозенец“ и „Шкорпиловци“ са с нови концесионери

Плажовете „Лозенец“ и „Шкорпиловци“ са с нови концесионери

До 10 лв за чадър плащаме и за двата плажа

Протестиращите искат да отпадне разширяването на защитената зона (да се даде възможност за още строежи - б.р.). Тяхното мнение е, че това щяло да се отрази негативно на развитието на града им и да ги лиши от поминък.

Ние сме против включването на нашите територии в границите на защитена зона, тъй като се забранява строителството в тях, движението на коли, както и извършването на земеделие. Това са рестриктивни мерки, които ще спрат развитието на територията културно, курортно и в селскостопанско отношение, каза Йордан Чернев, един от протестиращите.

От екоминистерството ще вземат отношение на по-късен етап. Във вторник, 6 юли предложението ще бъде обсъдено и на Национален съвет.

Застрояване на Кара дере предвижда новият Общ устройствен план, предупреждават еколози

Застрояване на Кара дере предвижда новият Общ устройствен план, предупреждават еколози

Почти 2000 становища за запазване на природата там