За две седмици гражданите на Асеновград спират с протестите. Това каза Иво Величков, член на Инициативния комитет в Асеновград след проведена среща с вицепремиера Валери Симеонов.

"Срещата беше конструктивна, поеха се конкретни ангажименти", заяви Величков. Ангажиментите са свързани със създаване на полицейски участък в ромската махала, за охрана на спортистите, тормозени от ромите, забрана за къпане във фонтаните и спиране на всякакви незаконни действия в центъра на Асеновград.

НПО-та се тревожат, че от локален случай Асеновград става национален

НПО-та се тревожат, че от локален случай Асеновград става национален

Винаги имало външна намеса при ескалация на случаите

"Основното ни искане е свързано със сигурността", коментира Величков. "Поеха ангажимента да се обръща внимание на всички сигнали, които се изпращат за лични заплахи на етническа основа", каза още той.

Сроковете за изпълнение на исканията са въпросните две седмици. "След две седмици ще имаме среща с вицепремиера Валери Симеонов. За две седмици спираме протестите, за да видим резултатите", допълни Величков.

Йордан Тодоров от Инициативния комитет в Асеновград, потвърди, че са доволни от срещата. "Има непрекъснато лични заплахи към организаторите на протеста - анонимни, по-конкретни, на етническа основа. Тези заплахи ще бъдат давани като сигнали директно в кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. Ще има засилено полицейско присъствие докато е необходимо", заяви Тодоров.

Предупреждават властта да внимава искрицата около циганите да не пламне в пожар

Предупреждават властта да внимава искрицата около циганите да не пламне в пожар

"Няма да излезем скоро от ситуацията"

Очаква се по-късно днес в Асеновград по инициатива на кмета Емил Караиванов да се проведе кръгла маса. На нея ще присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.