"Ако нямаше външна намеса, ние щяхме да се разберем", заяви докторът по философия от Асеновград Асен Колев по повод побоя от роми над деца и треньори от отбора по кану-каяк.

Той определи ситуацията като "инцидент между група роми и група деца".
"Този инцидент много бързо се забрави и се превърна в междуетнически и то със сериозни измерения", допълни още Колев, визирайки последващите протести в града.

Предупреждават властта да внимава искрицата около циганите да не пламне в пожар

Предупреждават властта да внимава искрицата около циганите да не пламне в пожар

"Няма да излезем скоро от ситуацията"

Намесата, по думите му, идвала от рокери и футболни фенове. Никога не е имало проблем в Асеновград от 100 години насам и има разбирателство между етносите, заяви Асен Колев.

"Още същия ден полицията задържа виновниците, но след това за мен е необяснима страхотната организация и тревожната ситуация, която се създаде в града", коментира Колев.

Припомняме, на 26 юни, понеделник, цигани нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерастна в масово сбиване. По-късно деветима бяха арестувани.

Асеновград протестира за поредна вечер
Обновена

Асеновград протестира за поредна вечер

В града има повече полиция и жандармерия

Събитията предизвикаха бурни реакции в града. Хиляди се събраха да протестират срещу незаконно пребиваващите цигани в града. Протестните действия продължават, като днес се очаква отново да има протест. На 6 юли, четвъртък,  Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста седем от деветимата задържани за побоя над гребците в Асеновград. Двама от задържаните бяха освободени срещу парична гаранция от съответно 1 000 и 3 000 лева.

Председателят на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев определи случая в Асеновград като тревожна тенденция.
По думите му, всяко лято частен случай с локално значение се превръща в национален етнически скандал и даде за пример случилото се през изминалите години в Катуница, Гърмен, Орландовци и др.

Той допълни, че асеновградският квартал "Лозница" никога не е бил споменаван като фрапиращо ромско гето и няма имиджа на квартал като "Столипиново".

Адвокат: Проблемът не са циганите, а че МВР и прокуратурата не се борят с престъпността

Адвокат: Проблемът не са циганите, а че МВР и прокуратурата не се борят с престъпността

Протестите били активно мероприятие

Участниците в дискусията, която се проведе в БТА, се обединиха около тезата, че етническата бариера може да бъде прескочена единствено чрез образование.