Всички институции както на национално, така и на местно ниво, носят отговорност за интеграция на ромите по места. Това предупреди Лилия Макавеева, която е директор на Асоциация "Интегро" и национален ръководител на европейската програма "Ромакт".

Асеновград протестира за поредна вечер
Обновена

Асеновград протестира за поредна вечер

В града има повече полиция и жандармерия

"Ако те не си знаят тези отговорности, инциденти като в Асеновград, сега Смолян, после и в Бяла, ще стават все по-чести. Аз се опасявам, че няма да излезем скоро от ситуацията, в която сме в момента. Ако някой си мисли, че нещата ще отшумят от само себе си - няма да стане, защото хората в ромските квартали също са под напрежение и се страхуват, очакват нападения... Някой трябва наистина да вземе под внимание, че е запалена искрица, която може и да пламне в пожар", подчерта Макавеева пред БНР.

Протест и в Бяла срещу цигани биячи

Протест и в Бяла срещу цигани биячи

След протестите в Асеновград, жителите на Бяла също отправиха призив за помощ

Предприетите спешни мерки, предизвикани от нападенията над спортистите в Асеновград и пред дискотеките в Бяла, единствено ще тушират напрежението, добави Макавеева.

"А на нас ни трябват дългосрочни политики, които да се правят наистина. Всяка една община, с участието на самите роми от съответните квартали, няма възможност за прилагане на единен подход навсякъде в цяла България, защото проблемите наистина са различни. Нужно е разбиране и диалог. Това, което прави кметът на Асеновград, е много добро в момента. Така трябва да се подходи, но въпросът е да се продължи след това", настоя Лилия Макавеева.