Започват проверки за спазване на противоепидемичните мерки и на пазарите, съобщава БГНЕС.

Днес те започнаха от "Женския пазар" и ще продължат и в останалите пазари в столицата. Няма краен срок за тях.

Зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов обясни, че ще се проверява дали се спазва заповедта за организация на дейността на пазарите, както и дали на закрито се носят предпазни средства и се спазват необходимите отстояния. Ще се следи също дали има подходи по пазарите и дали има дезинфектанти.

Барбалов обясни, че при нарушение ще бъдат налагани глоби, които по негови думи не са никак малко и ще се налагат безкомпромисно.

Проверяващи има от Дирекция "Икономика на търговската дейност", "Общинска полиция" и "Столичен инспекторат".

Зам.кметът увери, че засега не се обмисля затварянето на пазарите. Той обясни, че проверката е била изненадваща и никой не е бил предупреден.

Изпълнителният директор на пазари "Възраждане", който стопанисва "Женския пазар" - Драгомир Димитров, заяви, че всички правила стриктно се спазват.

Пазарът трябва да има един вход и един изход и ние сме се съобразили с това. Осигурили сме еднопосочно движение, дистанция между хората, осигурили сме дезинфектанти, обясни той.

Проверката не установи нарушители. Барбалов обаче настоя да се правят по-задълбочени инспекции на затворените обекти. По негови думи, ако сега не са открити нарушители, то не означава, че такива няма.