Готвят проверка за 34 потенциално опасни язовири на територията на област Хасково. Те ще бъдат прегледани от 26 април до 13 май, съобщи Дарик, позовавайки се на решение от Областната комисия за проверка на потенциално опасните язовири и на проводимостта на речните корита на територията на областта.

Като потенциално опасни се определят водоеми, които при евентуална авария биха засегнали населени места. На инспекция ще бъдат подложени и обекти, предложени от кметовете и от „Напоителни системи”. 

Тези проверки се правят два пъти в годината, уточни председателят на комисията Красимир Бончев- главен експерт „Отбранително- мобилизационна подготовка” в областна администрация-Хасково.

Обобщеният доклад от пролетните проверки за състоянието на потенциално опасните язовири и за проводимостта на речните корита ще бъде готов през юни, съобщават от областна управа в Хасково.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев създаде междуведомствената комисия в изпълнение на заповед на премиера Бойко Борисов. Заседанието днес бе открито от ресорния заместник- областен управител Валентин Ангелов.