Парковата охрана е отсъствала по време на кадрите за чуждестранна документална поредица "Дивата пустош с Беър Грилс". Снимките бяха на територията на Национален парк "Рила". Те са заснети в отсъствието на парковата охрана. 

Това заяви пред БНР директорът на защитената зона Красимир Андонов. Според него снимачният екип не се съобразил с посочените в заповедта дни и часове за заснемането на филма.

От думите му стана ясно, че тече и вътрешна проверка към служителите, присъствали на снимките.

Директорът на парк "Рила" е категоричен за глобата на пътешественика Беър Грилс

Директорът на парк "Рила" е категоричен за глобата на пътешественика Беър Грилс

Заявлението до МОСВ е предварителен образец

 

Припомняме, часове по-рано Андонов заяви пред БНТ, че по време на заснемането на филма, служители на парковия участък са придружавали снимачния екип. Тези факти бяха изтъкнати и в информацията на МОСВ, публикувана ден по-рано.

Възможно е кадрите, които предизвикаха недоволството, да са правени извън определените часове за снимане.

Написаха акт на Беър Грилс, защото оцелявал в Рила

Написаха акт на Беър Грилс, защото оцелявал в Рила

Грилс запалил огън, убивал животни и плувал в Каракашево езеро

Красимир Андонов определи като "клевета" твърденията в интернет, че трима от служителите на защитената територия са получили подкуп от 1500 евро, за да пренебрегнат нарушенията.

"Първо, не вярвам Беър Грилс да го е казал, но ако го е казал, това е клевета, за която съответно би следвало да заведем съдебен процес за това нещо. Това е някаква постановка и напълно е възможно някой да си го е съчинил, но аз съм разпитал колегите. Това са дългогодишни служители на парка, безкомпромисни при нарушения, винаги са съставяли констативни протоколи, стриктни са. Проверяваме случая по отношение на нашите служители и ако се докаже, че имат вина, ще се образува дисциплинарно производство", каза Красимир Андонов.

Той допълни че българската фирма, организирала снимките, е била предварително запозната с условията и правилата на поведение в защитената зона.

Епизодът с Грилс е заснет под наблюдението на служители на парк „Рила”, твърдят от „Дискавъри”

Епизодът с Грилс е заснет под наблюдението на служители на парк „Рила”, твърдят от „Дискавъри”

Самата поредица не е продукция на Discovery Communications

Заради установените нарушения юридическото лице, (уредило снимките - б.р.) ще бъде глобено, но все още не е ясно дали самите актьори Беър Грилс и Дерек Хъф ще бъдат санкционирани.