Отново ще бъдат проверявани всички лични стопанства в Русенско за нерегламентирано отглеждане на домашни прасета. Това стана ясно по време на Областната епизоотична комисия, съобщи БНТ.

Мярката е провокирана заради открита в сливенско зараза в стопанство, тип "заден двор". Забраната за отглеждане на прасета за лични нужди важи до септември. А глобата е до 1000 лева.

Епизоотичният съвет одобри плана за африканската чума

Епизоотичният съвет одобри плана за африканската чума

Описва подробно организацията при възникване на кризи

Изследванията от свинекомплекса в село Голямо Враново, Русенско, който пробно беше населен с 500 животни, са отрицателни за Африканска чума.

До края на януари се очаква да дойдат от Дания и първите 1 000 прасета в свинекомплекса в село Бръшлен. В Николово все още се извършват строително-монтажни дейности.

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Новите огнища са 5

Припомняме, че в последната седмица заразата с африканската чума по свинете отново се разраства, като миналата седмица бяха открити пет нови огнища в стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско. В края на миналата седмица започна умъртвяване на животните в един от най-големите свинекомплекси в Брестак, където се отглеждат 40 000 прасета. Наличие на африканска чума по дивите свине в Ямболско бе потвърдена също миналата седмица.

В последните два дни в седем села в Търговищка област бяха регистрирани случаи на африканска чума при диви свине.

Затруднено е умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Брестак

Затруднено е умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Брестак

Открити са две мъртви диви прасета в района на село Шкорпиловци

Като част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете бяха спрени и проверките на ДФ "Земеделие" в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Епидемията от свинска чума сериозно засегна страната ни миналата година, когато бяха веведени и извънредни мерки. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо.