Въпреки че домът за деца с тежки увреждания в село Могилино вече не съществува, в него също е направена частична проверка. Тя ще продължи, защото всички документи за последните 10 години са архивирани.

Припомняме, преди дни Българския хелзински комитет оповести ужасяващи данни за домовете за деца у нас, след което в тях започнаха масови проверки.

Това, което се знае, е, че през 2006 г. в дома са починали 6 деца, а през 2007 - едно дете. Данните са на Мариела Личева, която в този момент е работила в Държавната агенция за закрила на детето в Русе.

Тя обясни, цитирана от БНР, че тогава са проверявани досиетата на децата и водените регистри там.

То беше безумие - през 2007 година едно дете беше починало, те два месеца го водеха на храна, посочи Личева. От думите й стана ясно, че всички смъртни актове в дома са били с една и съща диагноза - остра сърдечна дихателна недостатъчност.

По предварителни данни за последните 10 години близо 30 деца са починали в Могилино от тази диагноза, поставена от фелдшера. Част от тях са погребани в двора на дома.

Домът за деца с умствена изостаналост стана печално известен след филм на БиБиСи за състоянието на децата и грижите, които държавата полага за изоставените и болни деца.

След филма се разрази дискусия за държавната политика в тази сфера и за принципите на хуманното отношение.