Проверяват плаж "Оазис", съобщиха от община Царево. Инспекцията започна в понеделник сутринта по разпореждане на кмета инж. Георги Лапчев.

Припомняме, в почивните дни багери изравняваха дюните край Лозенец. Активната строителна дейност в съботно-неделните дни вече е практика по морето, коментират местни жители.

Багери изравняват дюните край Лозенец

Багери изравняват дюните край Лозенец

Районът не е защитена територия...

Експерти на Община Царево локализираха мястото на действия върху плажа. Всичко бе подробно описано в протокол, който до края на деня ще бъде изпратен на Областна управа Бургас, РИОСВ - Бургас, както и на Министерство на туризма. От тези три институции се очаква компетентно мнение по проблема.

От компетенциите на Общината е да се намеси в случаите на незаконно строителство, поставяне на временни обекти, както и на отнемане на пясък от плажната ивица. Въпреки това Община Царево се ангажира да определи фактическата обстановка на плаж "Оазис", поради което бе направена проверка.

"Стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерство на туризма, като техен собственик. Съгласно своите правомощия Общината винаги ще се отзовава и ще съпътства всички действия за законосъобразното ползване на плажните ивици и недопускане унищожаването на природните дадености и опазването на флората и фауната на морския бряг", е позицията на кмета на Царево. 

Междувременно от Окръжна прокуратура -Бургас се самосезираха и разпоредиха проверка за унищожени дюни в района на къмпинг "Оазис" край село Лозенец, община Царево.

От държавното обвинение реагираха на журналистически репортажи и разпоредиха проверка за това, че на 02/03 декември 2016 г. в района на къмпинг "Оазис" край село Лозенец неизвестен извършител е унищожил пясъчни дюни.

Проверката ще се извърши и с оглед данни за унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, както и с оглед данни за унищожаване или повреждане на изключително ценни единични или невъзстановими земни образувания.

За подобно престъпление законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 5 години и "глоба" от 2000 лева до 20 000 лева.