инистерство на труда и социалната политика започва проверка на фирмите, които посредничат за намиране на работа в чужбина.

Проверката и инициирана по сигнал на гражданин, изпратен на работа във Великобритания. Той е внесъл оплакване за неспазване изискванията на трудовото законодателство и на нормативните изисквания за предоставяне на посреднически услуги по наемане на работа

От страна на фирмата - посредник не са осигурени трудови договори на българите, няма изграден механизъм за регулярно упражняване на труд на работниците съгласно изискванията на работодателите във Великобритания и Хоум офис.

От министерството са информирали Посолството на Република България във Великобритания. Българите са настанени в посолството ни в Лондон и е осигурено съдействие при отпътуването им за България.

Преди 6 месеца същата фирма е била проверявана от Инспекцията по труда, като тогава са констатирани 6 нарушения, съставени са 2 акта и са изписани шест задължителни за изпълнение предписания, съгласно законовата уредба, съобщават от МТСП.