Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проверява язовирите в страната след силното земетресение, регистрирано в южната ни съседка Гърция.

Във връзка със земетресението председателят на ДАМТН е издал заповед служителите на агенцията да започнат приоритетни проверки на язовирите в общините, където трусът е бил усетен.

Сформирани са и допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев, където земетресението беше усетено най-силно.

Вече са информирано и собствениците по места да следят състоянието на управляваните от тях язовири. Постоянен контакт се поддържа с кметовете на населените места от региона.

Няма пострадали и нанесени щети у нас при земетресението в Гърция

Няма пострадали и нанесени щети у нас при земетресението в Гърция

Земетресението е усетено най-силно в Югозападна България

Припомняме, земетресението беше с магнитуд от 5.0 по скалата на Рихтер. По информация на Европейския сеизмологичен институт епицентърът на труса е бил на 145 км югоизточно от Скопие и 10 км източно от Дойран, Македония и 7 км северно от Дросатон, Гърция. Епицентърът е бил с дълбочина 6 километра.
Според Геофизичния институт на БАН трусът е със сила 5.2 по Рихтер.