От началото на годината птици са причинили две прекъсвания на електрозахранването на клиентите на ЧЕЗ, съобщиха от компанията.

При единия от случаите птица е предизвикала сериозна авария в подстанция „Фестивална". В резултат на повредата без захранване в продължение 3 минути са останали около 500 клиенти в района.

При друг подобен инцидент отново птица е причинила сериозна авария в подстанция „Младост" в столицата. В резултат на повредата е предизвикано едночасово прекъсване на захранването на 522 домакинства. Нанесени са материални щети за около 12 000 лева.

Звучи невероятно, но инцидентите с тези безобидни наглед същества могат да предизвикат сериозни проблеми и неудобства за хората. В момента обмисляме мерки за превенция, които ще помагат за опазване на живота на птиците", заяви Росен Йорданов, - директор дирекция „Експлоатация и поддържане.

По думите му по този начин ще бъдат избягвани подобни проблеми с електрозахранването на клиентите.

ЧЕЗ припомня, че през пролетта на 2010 г. служители на компанията монтираха 541 метални платформи за щъркелови гнезда на електрическите стълбове. Други 800 гнезда бяха регистрирани за наблюдение и съответно обезопасяване при възникване на необходимост.