Публично обсъждане на намерението на община Кюстендил да вземе общински дългосрочен заем от 8,5 млн. лева ще стане на 14 април 2022 г., обявиха на сайта си Община Кюстендил.

Срещата ще има и онлайн формат.

С парите от заема се предвижда да се финансират публични задължения към регионалната екоинспекция - РИОСВ - невнасяни месечни отчисления по Закона за управление на отпадъците. Задълженията дори са били към 13 млн. лева, но за една част давностният срок е изтекъл, коментираха финансисти пред БНР. 

В Кюстендил няма да вдигат местните данъци след референдума

В Кюстендил няма да вдигат местните данъци след референдума

Повечето участвали в допитването отговориха с "не"

Максимално допустимият размер на лихвения процент е 2,5%. Срокът за изплащане на дългосрочния заем се предвижда да бъде 10 години. Заемът ще бъде обезпечен с бъдещи собствени приходи на Общината, като ще се погасява от собствените приходи.

На последното си заседание съветниците гласуваха погасителен план, според който Общината до септември 2022 г. трябва да се издължи за около 8,5 млн. лева към РИОСВ за невнасяни такси по Закона за управление на отпадъците, за което има вече и окончателно решение на ВАС, а през миналата година от Националната агенция за приходите (НАП) е постъпило искане към Общината за заплащане на задълженията.