Белодробната болница във Варна вече има електричество, а от оператора за региона съобщават, че това е било извършено веднага след погасяване на задълженията за над 100 000 лв., днес 29 декември. На последното си заседание преди коледните празници общинският съвет на Варна гласува целева субсидия от бюджета си в размер на 1 млн.лв. за тубдиспансера. Сумата бе предназначена както за неплатените сметки, така и за изплащане на заплатите на персонала.

От 15 декември електрозахранването на лечебното заведение беше преустановено заради натрупан дълг към електроснабдителното дружество. Пациентите от белодробната болница бяха изпращани у дома или в други лечебни заведения, а от Министерство на здравеопазването заявиха, че пациентите ще бъдат "разхвърлени" по други областни болници в страната. 

Разхвърлят пациентите от белодробната болница във Варна из страната

Разхвърлят пациентите от белодробната болница във Варна из страната

Опции са Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич

От Енерго-про посочват отново, че спирането на електрозахранването е крайна мярка, до която те са прибегнали след като дълго са търсили решение. Мярката е била извършена при спазване на нормативните изисквания, с оглед ограничаване натрупване на допълнителни задължения. От енергоразределителя са спрели тока и с оглед запазване на стабилността на доставките за редовните платци на компанията.

Персоналът на болницата излезе и на протест заради неизплатени заплати от повече от половин година.