Областния управител на Благоевград Мария Димова свика работна среща, свързана с осигуряването на безопасността в тунел "Железница". В нея взеха участие ръководителите на част от структурите, участващи е Областната комисия по безопасност на движение по пътищата и кметовете на Община Благоевград и Община Симитли. Това съобщиха от областната управа в Благоевград.

Ръководителите на институциите отбелязаха, че са предприети всички мерки за безопасност и превенция на пътнотранспортни произшествия. Тунел "Железница" е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н.

Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

Една седмица след пускането на съоръжението са регистрирани множество нарушения. Те са предимно движението с превишена скорост и неправилно изпреварване. Освен това шофьорите не спазват светлинната сигнализация и знаците.

Всяка ситуация се влияе от човешкия фактор и освен информираността, трябва да се провокира промяна в рисковото поведение на пътя, стана ясно от работната среща.

Пускат движението през тунел "Железница"

Пускат движението през тунел "Железница"

Съоръжението заработва от 18.00 часа днес