При обход на горски служители бе открита раннохристиянска църква в гора край село Свежен, съобщи БНТ. Те са я намерили, като са видели следи от иманярски набези. Според археолози, които са дошли на място, църквата е от началото на 5-и век след Христа.

Тя се намира навътре в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, но не и на иманярите. Открита е съвсем случайно от лесничей, който маркирал дървета. Веднага е бил подаден сигнал в кметството, а кметът извикал археолози.

Щъркелите в Брезово получиха като подарък нов и безопасен дом

Щъркелите в Брезово получиха като подарък нов и безопасен дом

Електроразпределение Юг монтира над 2800 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в Югоизточна България

Археологът от НИМ Мартин Христов обясни, че църквата е с вътрешна дължина 11 м, ширина 6 м., изградена е от ломени камъни с калова спойка. Ясно е видима абсидата, иманярите са извадили в резултат на тяхната дейност и много от покривните керемиди и част от подовите тухли, което означава, че са пробили и пода на самата църква, допълни той. По данни на свещеник от Свежен от 30- те години на миналия век в района е имало седем църкви.

Според кметът на община Брезово, за да се запази храмът и да стане част от туристическата карта на Свежeн, на ход са институциите.