Недоволството срещу реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" продължава да расте, предаде БНТ.

Живеещите в района са насрочили пореден прост за тази вечер и заплашиха, че ще изразяват недоволството си, докато не бъдат чути.

След реорганизацията по бул. "Витоша" активните ленти за движение станаха две, а останалите са предназначени за косо паркиране. Реорганизацията по бул. "Патриарх Евтимий" пък ще доведе до намаляване на паркоместата.

Проектът предвижда да бъдат изградени бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение на коли и една лента за спиране.

Организаторът на протестите Венцислав Ванчев коментира, че новата организация ще доведе до задръствания и тапи за целия район и че хората си искат паркоместата. Той поясни, че живеещите в района са искали диалог с Общината, но такъв не са получили.

От Общината пък твърдят, че всички искания на живущите са взети под внимание и са категорични, че промените са били обсъдени в жителите на района. Също обясняват, че целта на реорганизацията е да се намали ползването на автомобили в центъра.

Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община, допълни, че проектът е балансиран и реорганизира местата за паркиране с минимална намеса. "Но най-вече създаваме ринговия булевард и такава организация на движение, която трябва да служи за такъв рингов булевард, т.е. да провежда трафика, а не да го задържа", пояснява още зам.-кмета по транспорта.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов коментира пред БНТ на 3 май, че след ремонта на бул. "Патриарх Евтимий" паркоместата ще бъдат с 50 по-малко от общо 3 300 места в района. 

Припомняме, че първо беше обявено, че ще има само преасфалтиране. Ремонти и реорганизация на движението ще има и по ул. "Проф. Фритьоф Нансен", която ще се превърне в двупосочна улица, като една от трите ѝ ленти ще води от бул. "Черни връх" към "Патриарх Евтимий".

Иван Таков иска да спре ремонта и реорганизацията на движението на бул. "Патриарх Евтимий"

Иван Таков иска да спре ремонта и реорганизацията на движението на бул. "Патриарх Евтимий"

"Соня София" твърди, че проектът за реорганизация на движението е законосъобразен