Съюзът на международните превозвачи у нас осигурява храна, вода и предпазни средства за блокираните на границата с Турция шофьори на камиони.

Общо 2000 бутилки вода от 1,5 л, 5000 кроасана, 1000 маски, 1000 чифта ръкавици и 1000 дезинфектанта ще получат бедстващите тираджии.

Помощта е безвъзмездна и се предоставя от членовете на браншовата организация в съвместна акция с Областната дирекция на МВР в Хасково.

Продуктите са доставени тази сутрин, като доброволци от страна на превозвачите ще помогнат и за раздаването им на шофьорите. Подборът е съобразен с препоръките на властите и организациите с опит в оказването на помощ при такива кризи, като са проведени разговори и с браншови организации от турската страна, посочват от Съюза.

"Зелени" коридори за доставки искат международните превозвачи

"Зелени" коридори за доставки искат международните превозвачи

Тираджиите са изнервени заради опашките по границите

Опазването на здравето и живота на шофьорите на камиони без значение от тяхната националност е наш основен приоритет и в такива моменти трябва да обединяваме усилията, да търсим заедно решения и всеки да прави, каквото е възможно, заявява председателят на УС на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

Той посочва, че блокирането на транзита между Европа и Турция води до допълнително натоварване върху транспортния бизнес у нас в кризисна ситуация. По този начив освен рискове за шофьорите, забавянето на границата води до загуби, още по-трудно функциониране и още работни места под въпрос.

От Съюза изразяват готовност да подпомагат търсенето на решения за запазването на т. нар. "зелени коридори" за свободно придвижване на стоките от първа необходимост.

Припомняме, от седмица на ГКПП "Капитан Андреево" има километрични опашки от тирове за влизане в Турция. Причина за забавения трафик са извънредните мерки, въведени от Турция заради разпространението на коронавируса. Ако преди за денонощие се обработваха по 2200-2300 камиона, то сега броят им е едва около 1500 в двете посоки.

Спираме тировете за Турция, часове по-късно отмениха заповедта

Спираме тировете за Турция, часове по-късно отмениха заповедта

Мярката е временна, но ще изтече след изричната й отмяна

Тежкотоварните камиони се ескортират от полиция, но условията в района са изключително тежки, включително и хигиенно. На моменти опашката достига до 50 км. и приключва в района на Харманли.Българският червен кръст, Турският червен полумесец и Международната асоциация по транспорта организират хуманитарна операция сред шофьорите.

Вчера ъс заповед на здравния министър Кирил Ананиев временно беше забранено влизането в България на тирове, пътуващи за Турция. Часове по-късно обаче заповедта беше отменена.