В Ямбол разшириха ограничителните мерки срещу разпространение на коронавируса в ромския квартал "Райна княгиня" от вечерта на Гергьовден, съобщи БНТ.

Решението е взето на заседание на областния медицински съвет и е заради очаквано увеличение на броя на заболелите в района. Мерките бяха въведени от 4 май заради установени огнища на коронавирус в квартал "Райна княгиня". Част от тях са за движение, позволено в района само за закупуване на храна и лекарства.

Излизането извън периметъра на ограничителните мерки е разрешено, за да се отиде на работа или да се потърси медицинска помощ. Задължително е носенето на маска или шал вътре в периметъра. Забранено е струпването на хора. Периметърът е обявен за огнище на зараза след два смъртни случая и десетки положителни с COVID-19.

Въпреки това в вчера преди обед в квартала имаше купон.

"Разширихме периметъра с няколко улици. Една част от положителните проби са тук от квартала, другата част са на хората от централна градска част, нямащи общо с този квартал нито като контакти, нито като работодатели", каза Димитър Иванов - областен управител на Област Ямбол.

Продължава тестването на хората в квартала, които желаят. Преди два дни от 13 души, контактни на една от починалите в квартала, за тестване дойдоха трима от нейните роднини. Тестовете са хванали двама положителни. Част от контактните на починали от коронавирус не желаят да бъдат тествани.

Припомняме, че на 5 май жандармерия блокира ромския квартал на Ямбол. Там бяха установени 11 души с положителни проби на коронавирус.

Преди това стана ясно, че започва масово тестване на жителите на ромския квартал в Ямбол.