Окръжна прокуратура - Хасково разследва умишлен палеж на 3 броя сметопочистващи камиони, собственост на Община Свиленград и частно търговско дружество.

Извършени са огледи на местопроизшествие, разпитани са свидетели и са назначени експертизи. Изискани са и записите от камерите за наблюдение в района.

По-информация на БНР кметството на Свиленград е предприело спешни мерки по събирането на боклука след палежа на камионите.

Първият камион е бил взет под наем от Димитровград. Предполага се, че конкуренти в бизнеса са поръчителите на палежа.

Според зам.-кметът на общината Мария Костадинова палежът е провокация срещу общината. По думите от година са се случвали поредица от инциденти.

Камионите за сметопочистване на Свиленград са били запалени снощи в 23 часа. Те са били паркирани в общинската база.

Камерите за видеонаблюдение са заснели мъже, които са обикаляли около камионите. Единият камион е изцяло изгорял, а другите два унищожени и негодни за работа. Работи се само по версията за умишлен палеж.

Преди една година с почистването се е занимавал консорциум от различни фирми, една от които е на общински съветник. След обявена поръчка е имало обжалване и Общината се е ангажирала сама със сметопочистването. Разпитани са десетки лица, проверяват се техните алибита.