Причината да бъдат евакуирани хората от подлеза на столичните булеварди "България" и "Акад. Иван Евстатиев Гешов" е инцидент при строежа на третия лъч от метрото.
Това съобщи пред bTV инж. Ангел Джоргов от "Метрополитен" ЕАД. Според него това не е аварийна ситуация и случилото се по никакъв начин не е опасно.

Разтвор, инжектиран от тунелопробивната машина, стигна до повърхността, надигна настилката и напука витрина на търговски обект. Това бе причина полицията да евакуира хората от подлеза на булевардите "България" и "Акад. Иван Евстатиев Гешов".

Евакуираха хората около строежа на метрото на булевард "България"
Обновена

Евакуираха хората около строежа на метрото на булевард "България"

На мястото има около 10 екипа на полицията

Временно беше отцепена част от подлеза заради проникнал в канализацията циментов разтвор, инжектиран при строежа на новия метролъч.

"Не е имало изпускане на циментов разтвор, а изпреварващо инжектиране с цел недопускане на слягания и пропадания на повърхността", каза Джоргов.

При такава слаба геология, каквато е тук в София, и при наличие на високи подпочвени води, машината изпреварващо извършва това инжектиране. В подлеза инжекционният разтвор е стигнал до повърхността по стари канализационни тръби. Около кубик - кубик и половина от него е излязъл на повърхността, а една малка част е влязла между настилката и основата и е надигнала".

"Не става въпрос за химикал", подчерта Джоргов. "Единственият дискомфорт на гражданите, които да минавали вчера от тук, е, че, както се казва, са стъпили леко в калта", обясни той и увери, че фирмата изпълнител ще поеме щетите.

Случилото се няма да забави по никакъв начин графика на строежа на метрото. Машината не е спирала, подлезът отново е отворен за преминаване, допълни Джоргов.