Около 21 часа тази вечер река Искрецка е придошла. Това е съобщил кметът на село Искрец Радослав Янчев, цитиран от БНР.

Очаква се ситуацията с водоподаването в община Своге и близките села да се нормализира в следващите дни.

През днешния ден дебитът на водоизточника започна значително се увеличи и към 18 часа достигна близо 90 литра в секунда.

Увеличава се дебитът на водата за Своге и близките села

Увеличава се дебитът на водата за Своге и близките села

Той е достигнал 41 литра в секунда

Припомняме, че ВиК София-област работи по изграждане на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге.

През днешния ден започва и работата по нов сондаж, след като е проведена среща с хидролози и е уточнено мястото за изграждането му.

Зам.-кметът на община Своге Илия Богданов призова институциите да действат бързо, за да не бъде допусната хуманитарна криза. "Защото не е само питейната вода, която ние ще осигурим, тя е необходима, но недостатъчна, защото след няколко дни ще прерасне в тежка хуманитарна криза, тъй като е необходимо хората и да се мият, да се къпят, да перат и т.н.", заяви той.

БЧК даде 5 тона вода на Своге

БЧК даде 5 тона вода на Своге

Това стана заради бедствено положение

Заради бедствено положение на територията на Община Своге, Българският Червен кръст предостави 5 тона минерална вода от бедствения си резерв, с която приоритетно да бъде обезпечена работата на болничните заведения и детските градини в Своге и засегнатите села Искрец, Свидня и Церово.

Община Своге обяви бедствено положение заради спиране на водата. Решението за тази мярка е взето на заседание на Кризисния щаб по бедствия и аварии в 21.30 ч. в понеделник.

Причината е внезапно спиране на притока на вода в река Искрецка, което води до спиране и на водоснабдяването в селата Искрец и Свидня, Своге и части от село Церово.

Фандъкова прати вода на Своге

Фандъкова прати вода на Своге

Водоноски и контейнери с вода са предоставени за две детски градини и болница