Започна първият етап от цялостната реконструкция в участъка на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщи "24 часа".

Началото на строително-ремонтните дейности бе обявено днес на брифинг на място от кмета на София Васил Терзиев. По думите му проектът е от 2012 г. Терзиев каза още, че заедно с ремонта на платното ще бъде подновена и цялата подземна инфраструктура в участъка.

До 14 септември се забранява влизането през моста на кръстовището на бул. "Сливница" и "Опълченска", както и по източното пътно платно на "Опълченска" между "Цар Симеон" и "Сливница". Движението в участъка ще се извършва двупосочно в западното пътно платно на ул. "Опълченска". Тролеите ще заобикалят участъка на ремонта.

Проектът предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура и пътното платно. Улицата ще бъде разширена и ще има по три ленти в двете посоки, по една от които ще е само за градския транспорт. Ще бъдат изградени нови тротоари, съгласно съществуващото застрояване и регулация. Предвидено е и ново улично осветление, двустранно разположено по пътното платно.

Районът обаче е плътно застроен и с разширението от едната страна улицата ще стига до околните жилищни кооперации, а от другата ще навлезе в парка "Св. Никола". Ще бъдат изсечени част от най-старите дървета в широкия център на града, като те ще бъдат заменени с нови 50 широколистни дървета. Ще има и нова зелена ивица. Въпреки предвиденото компенсаторно залесяване, живеещите в близост протестират от няколко дни срещу изсичането на десетки дървета. Началото на дейностите по реконструкцията на "Опълченска" беше отложено, но за кратко. Недоволството на хората продължава.

Разширяват бул. "Опълченска" в София

Разширяват бул. "Опълченска" в София

Разширението започва от 16 юли

БГНЕС информира, че на брифинга днес са дошли граждани от квартал Зона Б-18 и екоактивисти, за да изразят пред ръководството на Столична община недоволството си, че ще бъдат отсечени около десетки здрави дървета. Протестиращите изтъкват, че са избрали настоящото ръководство на общината, за да "преразгледа схемите на ГЕРБ", а в момента то работело по същия начин. Те също се възмущават, че 15 милиона лева ще бъдат дадени на фирма "Трейс", въпреки че е била разследвана за злоупотреби.

По думите на Васил Терзиев проектът е минал през всички стъпки на одобрение, а по-голямата работа ще се случи под пътното платно - подмяна на канализацията, електроинсталация и други неща, които са важни за инфраструктурата на града.

Според заместник-кмета с ресор "Финанси и здравеопазване" Иван Василев това е изключително важен инфраструктурен проект. Договорът с изпълнителя е сключен през 2023 г. и са направени съответните гласувания по време на предходния мандат на Столичния общински съвет (СОС) за компенсаторното залесяване, което ще се извърши на булевард "Сливница". "Изключително важна е подмяната на инфраструктура, на тръби, на комуникации, на трамвайни линии по ул. "Опълченска" и ул. "Пиротска", коментира Василев. По думите му се запазват изцяло дървесните видове на територията на парка. "Улицата ще бъде по-зелена, след като бъде открит въпросният проект. До момента има 39 дървета на улицата, след ремонта ще има 103 общо", смята Василев.

Проектът трябва да бъде завършен през март 2025 година.

Според зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов двете предвидени бус ленти ще отпушат градския транспорт и ще доведат до 20% увеличение на скоростта в тази отсечка.