Строително-монтажните дейности, възложени на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за с основния ремонт на пътя София-Перник, са некачествени и се изпълняват неправилни. За това сигнализират от Инициативен комитет за подобряване на качеството на транспортното обслужване по пътя София-Перник.

Местните жители са категорични, че са провеждали множество разговори с представители на различни институции по въпроса, включително и с транспортния министър Петя Аврамова, но без резултат.

Според хората ремонтът се осъществява при занижен контрол, не се извършват дребни съпътстващи строителни мероприятия, а частта с обезопасяването на пътния участък тотално се неглижирал. Допускали се редица административни нарушения.

От инициативния комитет изпращат и няколко видео материала, с които освидетелстват това, че при ремонта на пътя не са осъществени "сравнително евтини съпътстващи дейности, свързани с отвеждането на повърхностните води, дългосрочната експлоатация на новоремонтирания участък и безопасността както на преминаващите, така и на живеещите в близост граждани".

Хората акцентират, че това е най-натоварената отсечка в България и извършването на ремонт от такъв мащаб по този начин е недопустимо. Нещо повече - според тях в такива случаи би трябвало да се обръща повече внимание на гражданските сигнали.

Жители на Владая блокираха пътя в знак на протест

Жители на Владая блокираха пътя в знак на протест

Искат Борисов лично да се занимае с проблема им

Местните предоставят няколко точки, свързани с проблемния ремонт:

  1. Още при изпълнението неведнъж те сигнализирали АПИ, че ще има проблеми с отводняването, а от там ги успокоявали, че всичко ще бъде решено. Тук хората показват клиповете, на които ясно се вижда как огромно количество вода попада директно в дворовете на къщите, а от там и в самите къщи.
  2. "Проблемите с пътната ивица - в по-голямата си част пътят завършва без бордюр или пътна ивица, без оформен банкет. Ако автомобил стъпи на банкета на места пропада в 20-30-, а на места и 80-сантиметрова дупка, което е изключително опасно", пишат от инициативния комитет.
  3. Според хората голяма част от шахтите и оттоците по новоасфалтирания преди месец участък вече са пропаднали под нивото на асфалта.
  4. При ремонта всичко в района на дейностите било изключително замърсено, след което не било почистено.
  5. Хората акцентират и върху нуждата от урегулиране на двата входа/изхода на Владая, както и този на Горно Драгичево, чрез светофари или кръгови движения. Това било наложително, защото включването в пътя по сегашния начин било изключително опасно. "Също така настояваме и за затваряне с мантинела на незаконните включвания в пътя София - Перник, които са изключително опасни", пишат от организацията.
  6. Хората настояват за нов светофар при гара "Владая" - този сега (от тип "бягащ пешеходец") бил изключително опасен и трябвало да се смени с такъв с бутон за заявка.

Пътуващите София - Перник настояват за незабавно внимание и действия за отстраняване на нередностите.