След близо три години, няколко пъти отлагане на крайния срок и похарчени едни почти 11 милиона лева - ремонтът на "Западния парк" в София приключи. Доколко всички ремонтни дейности в парка могат да се считат за приключили на фона на похарчените пари и дали всичко в него е цветя и рози, екипът на News.bg реши да направи проверка и да установи... дали поне има надежда с идването на пролетта да бъде цветя и рози.

Основният вход за влизане в парка остава откъм булевард "Сливница". На влизане в парка екипът на News.bg видя, че основно оградите са подменени около главния вход, докато оградите на парка в посока улица "Орион" си остават старите и то от много години.

Другият "вход", който е не по-малко ползван - откъм кварталите "Гевгелийски" "Западен парк" си остава също същият. За да стане това обаче, хората трябва да преминат през влаковите релси, където не само липсват ограждения, прелези, а и почти няма входове. А това, оказва се, е проблем за много от хората, особено за майките с колички, за възрастни или трудно подвижни хора. Преминаването през релсите и по калните пътеки може да се окаже приключение и то точно в момент, когато преминава и някой друг, по-точно нещо друго - влакът за Перник, набрал скорост, за да прелети бързо и без инциденти през махалата малко по-надолу.

Снимка 522669

Източник: news.bg

Освен това както на централния вход, така и на много от алеите в парка се виждат висящи и необезопасени кабели около електрическите кутии, включително и такива, които излизат от шахти. А помним инцидента само от преди няколко седмици на столичния булевард "Ив. Гешов"

Наред с това екипът нa News.bg се сблъска и с традиционния проблем, комай не само за София, а и за цялата страна - тоалетните. Еко тоалетните в парка са кът, като на територията на кътчето за отдих и почивка открихме само два броя. Дали само две еко тоалетни са достатъчни за територията на цял един парк, който и на фона на пандемията, е препълнен с хора при хубаво време, оставяме да прецените.

Сред другите видни и то само на пръв поглед недостатъци на ремонтирания, но неотремонтиран столичен парк са липсата на облегалки на всички пейки, все още си стоят старите детски катерушки, на места от "прекалена старост" ръждясали. Същото важи и за металните люлки, които въпреки ясната кафеникава и прогнила ръжда по тях не са подменени с нови. Ако човек отдели по-дълго време за разходка в парка, може да се натъкне дори на оставени палети, купчинки строителни материали, изхвърлени гуми и разорана и разкопана земя.

Снимка 522663

Източник: news.bg

Разхождащият се сутринта Ценко Въчев смята, че замисълът за ремонт на парка е добър, но според него самият той все още не е приключил. Основните алеи - една или две са асфалтирани или с подновено покритие, но останалите странични алеи се нуждаят най-малко от още асфалтиране или полагане на някаква настилка. Според него инфраструктурата в парка трябва да се оправи, с което още веднъж потвърди, че ремонтът на "Западния парк" не може да се счита за приключен. Основни неща с наличието тоалетни и осветление Ценко Въчев смята, че би трябвало да се организира и да се подобри.

Той е на мнение, че част от пейките в парка са в добро общо състояние, сложени били преди няколко години и биха могли да бъдат експлоатирани още време, но пък е добре да има повече входове към парка, тъй като основният вход за влизане продължава да бъде само откъм бул. "Сливница".

За това дали ще се наложи отново да се прави "ремонт на ремонта", Въчев не се нае да коментира, но призна, че не е било приятно дългото чакане дейностите да приключат, в което време паркът не е било възможно да се използва.

При по-голямо обикаляне в парка, със сигурност могат да се намерят още недостатъци, но за да не бъде критиката пълна и да не излезе, че са дадени много пари на вятъра, то да откроим и някои хубави неща. Едно от тях е по-голямото количество лампи при влизане от главния вход, където са поставени и камери за наблюдение, кофи за боклук до всяка една пейка, няколко детски площадки, градинка за кучета, стойки за колела, чешма за хората и за животните, нови изградени навеси и други.

И да се надаваме, че с още малко работа и работа и този парк ще заприлича на европейски такъв.

Снимка 522668

Източник: news.bg