Очаква се интезивен трафик на всички Граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) в страната. Това заяви Аксиния Манчева от отдел "Гранични проверки" в ГДНП на брифинг, посветен на трите празничните дни по случай честването на независимостта на България.

Осигурено е обезпечаване на всички работни места на контролните органи, които разполагат с технически средства за допълнително осъществяване на гранични проверки при голямо струпване на автомобили, обясни тя.

Осигурен е непрекъснат режим на работата на ГКПП-та. Има няколко затруднения през граничните пунктове. Едното е на ГКПП "Златарево" на границата с Македония, където до 14 октомври ще има затруднения, а на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово" компетентните служби извършват ремонтни дейности и е забавено преминаването през граничните пунктове.

На ГКПП "Видин" има също ремонт от страна на румънските власти и служби, но там трафикът за този район си е нормален. От Гранична полиция съветват шофьорите да си проверят документите за пътуване, да си предвидят достатъчно време, а децата също трябва да имат необходимите документи, когато са само с единия родител.

От своя страна Дамян Владинов от ГДНП посочи, че ще бъде създадена организация за облекчаване на трафика с цел безпроблено напускане на страната. За времето от 14 до 20 ч. на 23 септември ще бъде създадена организация за облекчаване на трафика към основните градове. Остава ограничението за тежкотоварните автомобили над 12 тона за движение по пътищата от 16 до 20 ч. на септември и на 23 септември за времето от 14 до 20 ч. Забраната ще бъде по всички автомагистрали и на всички участъци от републиканската пътна мрежа.

Започват масови проверки на автобуси, превозващи деца

Започват масови проверки на автобуси, превозващи деца

Инспекторите ще следят за коланите, документите и техническата изправност на автобусите

Разпоредена е специализирана полицейска акция за недопускане на управлението на МПС от неправоспособни водачи. Контролните органи ще използват и автоматизирани средства за контрол на скоростта на пътя. Владинов отчете, че за миналата година - на 22 септември 2018 г. са регистрирани 18 тежки катастрофи, в които са загинали 4 човека, а броят на ранените е бил 20. От 21 до 23 септември 2018 г. "Пътна полиция" е издала 8 121 фиша, а 3 357 от тях електронно.

От Отдел Пътна полциия при СДВР коментираха, че на 20 септември акцентът ще бъде насочен към излизането на хората от страната, а на 23 септември проверките ще бъдат засилени при влизането им обратно. Ще се следят скоростните режими и затова от Пътна полиция призовават да бъде спазван Законът за движение по пътищата.

Гратисният период за поставяне на колани в автобусите е изтекъл

Гратисният период за поставяне на колани в автобусите е изтекъл

По-ниският клас автобуси не са произведствено окомплектовани с колани и са най-опасни

От ОДМВР-София също очакват голям трафик за празничните дни. Създадена е необходимата организация, като проблематично ще бъде преминаването през тунел "Витиня" на АМ "Хемус", който е затворен. В празничните дни ще бъде създадена реверсивна пътна обстановка.

Затруднения се очакват и на главния път София-Калотина, където се извършват усилени ремонтни дейности. Във връзка с това от ОДМВР-София призовават шофьорите да спазват Закона за движение по пътищата, както и да се подбира скоростта за движение по пътя.

Иван Досев от Агенция "Пътна инфраструктура" обобщи, че правилата за спиране на тежкотоварното движение по автомагистралите и републиканската пътна мрежа за празничните дни е напълно нормално. Предвидено е на всички изходни места на София по "Хемус" да бъдат осигурени две ленти в посока Варна. Той също призова хората да пътуват добре, с изправни автомобили, да не се употребили алкохол, да тръгват отпочинали и с доза търпение по пътищата.