Сменят старите топломери с дистанционни от следващата седмица, съобщава БНТ.

От "Топлофикация София" поясняват, че новите уреди ще могат да се плащат разсрочено. Обмисля се стоков кредит за разсрочено плащане до 10 години.

Ще се сменят само тези, които са с изтекъл срок или са повредени или стари. Подмяната трябва да приключи до 2027 година.

За да бъде пуснато парното в столицата, трябва да бъдат изпълнени две условия - три последователни дни със средна денонощна температура под 12 градуса, както и прогноза за трайно застудяване.

Говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова обясни, че в момента прогнозата е за затопляне от утре до края на седмицата, така че в четвъртък, когато бъде получена прогнозата за края на седмицата и началото на следващата, от дружеството ще решат дали да бъде включено отоплението в София.

По нейни данни към момента са включени около 78 сгради - основно детски градини, училища, болници. Има 34 офис сгради, които са поискали предварително включване на отоплението, както и няколко жилищни сгради - еднофамилни къщи.

Павлова посочи, че до 2027 г. трябва да бъдат подменени всички уреди за дялово разпределение с такива, които имат модул за дистанционно отчитане, така че да може да се премине към ежемесечен отчет и ежемесечни реални сметки за отопление и за топла вода.

От 25 октомври, ако на някои от потребителите топломерите са стари или повредени, трябва да ги подменят с такива, които имат модул за дистанционно отчитане.

Павлова обясни, че всяка сграда може да се обърне към своя топлинен счетоводител, за да провери кога изтича срокът на монтираните топломери и да направи разчет кога да бъдат подменени уредите.