Регионалната здравна инспекция в Бургас затвори ресторант в курортното селище „Св. Влас" заради причиняване на хранителна инфекция.

127 деца от Украйна, Полша, Русия и България, както и шестима ръководители заболяха от стомашно-чревно разстройство, съобщи БНР.

При извършеното епидемиологично проучване е установено, че заразата е разпространена от 8 работници в ресторанта, които са носители на стафилококови микроби.

Във хотел „Мистрал 2" във ваканционното селище в „Свети Влас" са настанени 250 деца и ръководителите им, които са част от международен детски лагер. В края на миналата седмица повече от 100 деца получават едни и същи симптоми на стомашно-чревно разстройство с температура до 38 градуса.

Екип от регионалния здравен център в Бургас извършва незабавна проверка и предписва медикаментозно лечение на заболелите. В момента само 2 от децата се възстановяват. Останалите са в добро здравословно състояние.

Регионалната здравна инспекция в Бургас е издала акт на собственика на ресторанта за неспазване на изискванията за разделно съхранение на хранителните продукти. По предписание на здравната служба осемте души от персонала, които не са болни, но са преносители на стафилококова инфекция, трябва да бъдат отстранени от работа. Заведението ще бъде затворено за почистване и пълна дезинфекция.