30% от досегашния екологичен отток на язовир "Копринка" ще бъде насочван по поречието на река Тунджа към язовир "Жребчево", за да бъде гарантирано нормалното водоснабдяване на сондажите, които се ползват от жителите на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Стара Загора.

Той присъства на работна среща с тримата областни управители на Стара Загора, Ямбол и Сливен и с кметовете и зам.-кметове на общини от Сливен и Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стралджа, Тунджа, Раднево и Гълъбово и представители на ВиК дружествата.

Основната тема беше питейно-битовото водоснабдяване за населението на областите Сливен и Ямбол.

Ревизоро и кметът на Ямбол умуват как да избегнат водна криза

Ревизоро и кметът на Ямбол умуват как да избегнат водна криза

Заради сушата Ямболска област разчита изцяло на сондажи

Димитров обясни, че област Стара Загора няма да има проблем с водата за питейно-битови нужди, защото получава вода от място, което не е зависимо от нивото яз. "Копринка". По негови думи 30-те % от водния ресурс на Тунджа, който ще продължи да върви по поречието на реката след освобождаването му от яз. "Копринка", ще подхранват кладенците по поречието на Тунджа и ще осигуряват достатъчни количества питейна вода за жителите на двете области. Това няма да застраши водоснабдяването на област Стара Загора, категоричен бе министърът.

В началото на август кметовете от двете области сигнализираха министър Димитров, че нивото на сондажите в Сливен и Ямбол, Елхово, Нова Загора, Тунджа и Стралджа спада драстично поради продължителната суша. Днес бяха обсъдени възможностите да се увеличи оводняването на река Тунджа чрез подаването на количества от язовир "Копринка" към язовир "Жребчево". Този процес е от съществено значение за областите Сливен и Ямбол, защото гарантира нормално снабдяване с питейна вода.

"Своевременно взехме мерки за осигуряване на достатъчно количества вода за подземните кладенци, за да може населението да не остане без водоснабдяване. Целта е да не се достигане до мъртъв обем от 5 млн. куб. м на язовир "Копринка". При такъв режим на водоподаване е гарантирано захранването на Старозагорска, Сливенска и Ямболска област", увери екоминистърът.

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Водни режими грозят много места у нас, ако няма дъжд и сняг