Община Созопол да предостави пристанището в Черноморец за стопанисване на местното рибарско дружество, настояват от организацията, цитирани от burgasInfo.com.

Членовете му вече се консултират с юрист за правната форма, под която да го поискат- под наем или на консеция. След това те ще изпратят мотивирано писмо до кмета Панайот Рейзи. 

Портът стана общинска собственост с правителствено решение в края на седмицата.

Промяната на статута ще позволи за поддръжката на съоръжението да бъдат осигурени средства по европейските програми, посочват от рибарското дружество.

Рибарският кей в Черноморец е строен преди близо 40 години с доброволния труд на местното население. Години наред бреговите съоръжения се поддържат от членове на рибарското дружество в селото.

Ако общината даде пристанището на външен инвеститор, това ще ощети местните хора, чийто основен поминък е риболовът", коментира председателят на рибарското дружество Красимир Цанков.  Той допълни, че хората оценят усилията, които са положили представителите на местната власт, за да се промени статута на порта.

От тук нататък трябва да се работи за подобряване условията за риболов. Случаят ще придобие справедлив характер едва тогава, когато пристанището и кея преминат в ръцете на рибарите, добави общинският съветник и председател на СДС в Созопол Стойо Недин. Според него рибарите трябва да си имат собствено пристанище.