Риболовци излязоха на протести в София и Габрово, съобщава bTV.

Те негодуват заради все по-честите случаи на замърсяване на реки, както и пресушаването им от малки водноелектрически централи.

Протестиращите пред Министерския съвет настояват за оставката на министъра на околната среда и водите. Освен това те искат и по-високи санкции за замърсителите, които да са пропорционални на щетите.

Снимка 483068

Източник: БГНЕС

Инженер Димитър Куманов от Сдружение "Балканка" посочи, че коритото на река Златна Панега в района под водохващането на ВЕЦ "Румянцево" е обрасло с растителност. Според него причината е, че там не тече достатъчно вода, тъй като почти цялата река е отклонена към ВЕЦ-а и това, което преминава през рибния проход, е прекалено малко, за да отводнява коритото на реката. Това означава, че между това водохващане и там, където е сградата с турбините, реката е суха и в нея живот не оцелява, обобщи той.

По негови думи разрешителното на малката водна централа я задължава да изпуска по 380 литра вода в секунда.

Снимка 483067

Източник: БГНЕС

Управителят на фирмата, собственик на ВЕЦ-а заяви, че миналата година е бил реконструиран рибният проход на водохващането. По този начин според него съоръжението изпуска достатъчно вода и няма пресушава на реката.

Екоактивистите твърдят, че за последните 20 години са изградени над 170 малки ВЕЦ-а в страната. Според експерите над 2000 километра реки са увредени от водните централи.