Президентът Румен Радев присъства на военноморското учение с международно участие "Бриз 2017" във Варна.

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на България беше посрещнат с военен ритуал на Морската гара в морската столица.

След церемонията президентът Радев ще наблюдава различни епизоди от военноморското учение от борда на фрегатата "Дръзки".

Предвижда се в хода на учението да се извършат действия по защита срещу терористична атака за завладяване на кораб, противодействие по възникнал пожар на търговски кораб в пристанище и противодействие на нелегален трафик на мигранти по море. Учението предвижда и отразяване атаки на въздушен противник, както и учение по спасяване на голям брой хора в море.

В учението участие ще вземат 20 бойни и спомагателни кораба и катери, подводница, 4 самолета, въртолети и над 1 700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция.

Капитан-лейтенант Георги Калинов от Морския специален разузнавателен отряд посочи пред БНТ, че учението ще предостави безценен опит на военнослужещите в военноморските сили както на България, така и на останалите държави, участващи в учението. По думите на Калинов учението е от голяма значение и за това военноморските ни сили да бъдат оперативно съвместими с партньорите ни от НАТО.

Гости на учението ще бъдат още военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.