Протест с настояване за чист въздух бе организиран в събота в Русе след зачестилите замърсявания от промишлени предприятия, съобщава БНР.

Организаторите настояват, че нямат политически искания, но се обръщат към политиците в началото на предизборната кампания, тъй като проблемът продължава да е един от сериозните за града.

"Все още е жив споменът от тинейджърските ми години, когато ходехме с кърпички на устата и не искаме това да завещаваме на нашите деца".

"На протеста съм, защото съм солидарен с всички тези хора, които са на площада не за първи път, а от много години. Аз помня миризмите на хлора, помня и простестите. Край, трябва да се спре".

"На протеста съм, защото положението става безобразно, предвид на това, че замърсяванията продължават. От Общината няма никаква адекватна реакция", заявиха протестиращи.

Извънредно проверяват въздуха в Русе

Извънредно проверяват въздуха в Русе

След множество сигнали през септември месец

Припомняме, че в петък стана ясно, че извънредни проверки на качеството на атмосферния въздух в град Русе са разпоредени от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Замервания ще се извършат от 2 до 9 октомври от страна на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

В реално време ще бъдат измерени органични веществата - бензен, тоулен и ксилен. Допълнително, със специализирано устройство, ще бъдат взети проби от фини прахови частици за определяне на веществата бензо(а)пирен и нафтален чрез хроматографска инструментална техника за анализ. Веществата, които ще се изследват са специфични и могат да доведат до поява на миризми.

Извънредните проверки са отговор на засиления обществен интерес и получени сигнали за интензивни миризми в някои от районите на града. Отделно на това продължават и комплексните проверки на производствената дейност, носещи риск от замърсяване.

В периода от 4 до 27 септември в РИОСВ-Русе са получени 546 сигнала за интензивни миризми, оприличавани на изгоряла пластмаса, силна химическа миризма на отработени масла, миризма на бакелит, дразнеща химическа миризма с индустриален произход, хлор, изгоряло и лекарства, бензин, мазут или подобен нефтопродукт. Сигналите са регистрирани приблизително по едно и също време, в часовия интервал от 20:00 до 23:00 часа, и сутрин от 05:00 до 08:00 часа.

Това предполага, че миризмите са вследствие на неорганизирани източници, като в повечето случаи, вероятно става въпрос за неорганизирано залпово изпускане на непречистени емисии от работната среда на индустриални производители.

Русе отново осъмна обгазен

Русе отново осъмна обгазен

Установени са много тлеещи огнища, замърсени с битови отпадъци

През месец септември МОСВ поиска от румънска страна България да се включи в процедурата по ОВОС за инсинератор за биологични отпадъци в Гюргево. Позицията на МОСВ бе, че информацията изпратена от румънска страна не съдържа достатъчно конкретна информация и е поискано Република България да вземе участие в процедурата по оценка на въздействие на околната среда (ОВОС).

Заради значимостта на темата за русенци министър Юлиян Попов е предложил, след отстраняване на българските забележки по доклада, планът за изграждане на инсинератора в Гюргево да бъде подложен на обществено обсъждане в град Русе.

От МОСВ припомнят, че до 2027 г. ще се осигурят и 87 млн. лв. за опазване на чистотата на въздуха в община Русе.

По Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. са осигурени близо 47 млн. лв. за закупуване и доставка на електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе. Общо 35 нови екологични електрически превозни средства на обществения транспорт заменят амортизирани, замърсяващи дизелови автобуси.

Новата Програма "Околна среда" 2021-2027 г отделя още над 40 милиона лева за подобряване качеството на въздуха в община Русе. Над 37 млн. лв. от тях са по мярката "За по-чист въздух!" и ще са на разположение за подмяна на печки на дърва или въглища със съвременно екологично отопление. Допълнително 3,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждане нова и подобряване на съществуващата зелената система на градската среда - в разширяване на паркове и градини, озеленяване на така наречените "кални петна" в междублоковите пространства.