Пречиствателна станция и канализация за над 7 милиона лева в силистренското село Сребърна се руши, съобщи БНТ. Причината е некачествено изпълнение и недостиг на средства за довършването им.

В момента отпадните води на домакинствата се извозват всеки месец в пречиствателната станция на Силистра, което натоварва малкия бюджет на общината.

Преди 18 години Община Силистра разработва проект, с който да превърне Сребърна в първото българско село с канализация. Улиците се разкопават, полагат се 13 километра тръби. През 2009 г. се построява и пречиствателна станция - чешко производство, която заработва за съвсем кратко.

Георги Иванов, кмет на с. Сребърна заявява, че е направена тридневната проба, след което са я затворили и не са я пуснали.

Според общината съоръжението не може да заработи. Причината е, че некачественото полагане на тръбите не позволява включването на пречиствателната станция в канализацията на селото. В момента отходните му води се вливат в три септични ями.

Има улягане на канализацията, в резултат на което, ако решим да завършим този проект, трябва да се вложат допълнително средства, допълва инж. Тихомир Борачев, зам.-кмет на Силистра.

В тази връзка са уведомили Министерството на околната среда и водите.От общината предлагат 2 варианта, единият е да бъде завършена пречиствателната станция, а другият - да се спре проектът, оборудването да се разпродаде и жителите на село Сребърна да минат на септични ями.

По думите им за да заработи станцията, са нужни два милиона лева. Пари обаче няма. Затова Община Силистра е принудена да плаща всеки месец по 1000 лева за извозването на отпадните води от селото и тяхната преработка. Пари се дават и за охраната на неизползваемата пречиствателна станция.