Откриха обществена поръчка за изграждане на югоизточния обходен път на Пловдив, съобщиха от АПИ.

Дължината на обхода е 4,8 км, цената - 42 млн. лв. без ДДС. Парите са от републиканския бюджет. Кандидатите могат да подават оферти до 15 октомври 2020 г. Срокът е 18 месеца.

С изграждането на обхода транзитният поток, идващ от АМ "Тракия" и Свиленград, в посока път II-86 Пловдив - Асеновград и Смолян, ще бъде изведен от чертите на град Пловдив.

Трасето на обходния път ще започва в района на пътен възел "Скобелева майка" при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж.п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив - Асеновград. Новият скоростен път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.

Новата пътна артерия ще облекчи транзитното преминаване от общините Куклен и Асеновград към АМ "Тракия" и "Марица" и до ГКПП "Капитан Андреево", като облекчи значително натовареното движение в град Пловдив.

Междувременно от Министерския съвет одобриха финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

За общинска пътна инфраструктура от министерството на икономиката ще предоставят пари. Те са за изграждане на част от "Улица "Владая" и връзка с бул. "Марица" по плана на Многофункционална зона "Изток", гр. Пловдив". Пътят стига до "БТЛ Индъстрийз" АД - "Изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура".