Кранът, заедно с обезопасяващ влекач, които трябва да освободят заседналия товарен кораб Vera SU пътуват към местността Яйлата, в момента подминават нос Калиакра и се очаква да бъдат на място към 17 часа.

Това съобщават от Министерство на транспорта, които стартираха след заповед на министъра вчера по спешност операцията.

Тя е технически обезпечена и в ход е логистичният план за действие.

Товарният кораб е укрепен тази сутрин с доставените резервни котви. Тяхната цел е да бъде избегнато разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка.

След два водолазни огледа на целия скалист район е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран.

Подготвя се разтоварване на кораба Vera SU на ръка

Подготвя се разтоварване на кораба Vera SU на ръка

Борислав Сандов наблюдава престъпно бездействие на държавните институции

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват.

При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се даде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Само преди час от Басейнова дирекция съобщиха, че пробите, взети в петък следобед от морската вода около кораба, са показали замърсяване на морската вода с азот нитриен.