В момента тече подготовка товарът от азотни торове на кораба Vera SU, заседнал край скалите на Яйлата, да бъде разтоварен ръчно и в торби.

Това информира началникът на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров в интервю по телефона за Нова телевизия. Той увери, че целият ресурс на държавата е впрегнат за разрешаване на проблема и отхвърли обвиненията за забавяне или размотаване на институциите. "Морска администрация не е администрация, която може пиратски да превземе един кораб още на първия ден."

Седми ден заседналият в скалите на Камен бряг кораб продължава да създава опасност със своя товар.

Вчера транспортният министър издаде заповед корабът да бъде изтеглен.

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Заповедта му влиза в сила от днес

Местните се притесняват, че торове и гориво може да попаднат във водата и да предизвикат екокатастрофа. Местността е защитена територия.

Борислав Сандов от "Демократична България"/Зелените заяви в студиото на Нова телевизия, че наблюдаваме престъпно бездействие на държавните институции. Той е категоричен, че има разписани стъпка по стъпка в законодателството кой какво трябва да върши в подобна ситуация. Той настоя са спешно свикване на кризисен щаб, за да се предотврати екологична катастрофа. Според Борислав Сандов въпросът със заседналия кораб трябва да се решава на национално ниво, тъй като явно нито местната администрация, нито Морска администрация не успява да се справи с това.

"Ясно е, че собственикът не желае да плати и това размотаване идва точно поради тази причина, в опит да прехвърли отговорността към някой друг", смята Сандов.

Има ли теч на азотни торове в морето край Яйлата?

Има ли теч на азотни торове в морето край Яйлата?

Организации искат оставката на шефа на Морска администрация

Припомняме и че в петък по поръчка на Басейнова дирекция "Черноморски район" - Варна (БДЧР) бяха взети две водни проби от морските води край Камен бряг. Резултатите се очакват днес.