Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г.

Предлага се одобряването на допълнителни разходи по бюджета на МС за тази година по "Политика в областта на правото на вероизповедание", бюджетна програма "Вероизповедания", за капиталови разходи в размер на 1 678 727 лв. за Българската православна църква Българска патриаршия.

Средствата са предназначени за цялостно възстановяване на катедрален храм "Св. Троица" в град Русе - външен ремонт на сградата и на покривната конструкция, която е в тежко състояние, възстановяване на интериора, премахване на влагата, почистване на стенописи и други ремонтни дейности.

Катедралният храм "Св. Троица" е построен през 1632 г. Първоначално той е бил седалище на управляващия гръцки митрополит на Вселенската патриаршия до 1872 г., когато архимандрит Григорий Немцов е избран и хиротонисан от българския екзарх Антим I за пръв екзархийски митрополит на Доростоло-Червенската епархия. Както той, така и всички следващи архиереи са подържали храмовото благолепие, подпомагани от църковното настоятелство. През 2032 г. катедралния храм "Св. Троица" ще изпълни 400 години от своето съществуване, посочват от МС.