Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над 3000 подписа, като настояват за незабавно удължаване на АМ Струма до разклона за Симитли и Банско. Искането вече е изпратено в Министерски съвет, министерствата на регионалното развитие, екологията, транспорта, икономика, както и до агенция "Пътна инфраструктура". Това съобщават от сдружение "Бъдеще за човека, спорта и туризма в Кресненското дефиле".

Подписката е в резултат на опасения от големи задръствания на стеснението преди разклона за Симитли и Банско, като колоните могат да стигнат и до тунела Железница.

Инициативата е подкрепена от общините Симитли, Кресна, Банско и Разлог, както и от "Българска асоциация на пострадалите при катастрофи". От асоциацията смятат, че ако остане сегашната организация на движение, има реална опасността от тежки катастрофи.

Удължаването е лесно осъществимо, посочват от сдружението, защото става въпрос само за около 400 метра и няма нужда от сложни технически решения. За това трасе вече има избран изпълнител и осигурено финансиране.

Трасето може да е готово в рамките на 3 месеца, без да се спира движението, смятат експерти от БАЗК. Реализацията ще даде възможност за разделяне на автомобилните потоци на този към Гърция и Предела, Разлог и Банско и към туристическите центрове по поречието на река Места. Така ще се избегне тапата, която се образува след като български, румънски, сръбски, македонски и други туристи тръгнат към Гърция.

В подписката се настоява още за незабавно стартиране на изграждането на АМ "Струма" от Кресна до Симитли по т. нар. Източен вариант - Г 10-50.

От Министерство на регионалното развитие Министерство на екологията, Министерство на транспорта и Агенция "Пътна инфраструктура" са ускорили процедурите, след което дойде и разрешението от Брюксел, посочват още от сдружението.

Като заключение, те изразяват надежди за незабавно изграждане на трасето, с цел намаляване на катастрофите и трафика.

Припомняме, че в началото на март Европейската комисия разреши изграждането на платното от Кулата към София извън Кресненското дефиле по Източен вариант - Г 10.50, като беше предвидено да се работи и по второ трасе извън дефилето в посока София-Кулата.

Допълнително, миналата година сдружението събра над 6000 подписа, изпратени до Министерски съвет, Европейската комисия, Бернската конвенция, Урсула фон дер Лайен, както и до четирима еврокомисари и българските евродепутати. В писма, които са придружавали подписката, е било описана ситуацията по Кресненското дефиле, където често жителите на региона са свидетели на катастрофи.

На 1 април прокуратурата на Европейския съюз започна проверки на строителните дейности на тунел "Железница" на АМ "Струма".

Започна строителството на участъка от АМ "Струма" край Кресна

Започна строителството на участъка от АМ "Струма" край Кресна

Протестиращи посрещнаха министър Иван Шишков