Търпението на протестиращите енергетици на АМ "Струма" е на изчерпване. В блокадата участват служители на ТЕЦ "Бобов дол", миньорите от "Открит въгледобив", както и групата от "Топлофикация - Перник".

Обмисля се и дали протестът да се пренесе на "Триъгълника на властта" в София в понеделник, предаде БНР. През целия ден енергетиците слушат от мобилните си устройства дебатите в пленарна зала по време на извънредното заседание днес. На него, припомняме, трябваше да се гласува споразумението, което бе сключено вчера между правителството и протестиращите миньори и енергетици.

Всъщност днешният протест протича доста ведро, като от сутринта се играят хора, а в паузите се коментира споразумението, което се чете дума по дума.

"Ще стоим тук докато получим решение на парламента. Ако се наложи и нощем, ние вече имаме опит. Все има дежурни, които в 7.00 часа ще излязат от работа, идват третата смяна и застават тук заедно с нас", обясни синдикалистът Йорданка Германова.

Някои вече губят търпение, сипят се и закани, а организаторите вече правят разчети за нощната смята на протеста на аутобана. 

Енергетици и миньори остават на АМ "Тракия", докато бъде обсъдено споразумението

Енергетици и миньори остават на АМ "Тракия", докато бъде обсъдено споразумението

Решение за блокадата се очаква днес

Впоследствие bTV информира, че недоволстващите миньори и енергетици са освободили АМ "Струма", след като Народното събрание одобри постигнато споразумение между властта и протестиращите. Те блокираха магистралата в района на Дупница.

Решението на парламента бе посрещнато на блокадата с аплодисменти.

Протестиращите прибират шатрите си и ще почистят боклуците, които са нахвърляли по и около магистралата.

БНТ съобщи, че за блокадата на магистрала "Тракия" недоволстващите са решили тя да остане. Националната телевизия излъчи изказване на представител на протеста, който каза че остава затворен и Проходът на Републиката.

Според bTV протестът на АМ "Тракия" вече е обявен за безсрочен.