Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол, съобщава БАБХ.

Експертите са обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата.

Ветеринарните власти са подложени на агресивни и заплашителни действия от страна на съмишленици на стопаните Христо Христов, сина му Тодор и снаха му Ана в Болярово.

След днешния вандалски акт БАБХ е получила съдействие от полицията и е успяла да влезе в обекта, като експертите са успели да вземат проби с цел установяване на причината за смъртта на животните.

Ветеринари от София влизат при стадото на Ана от Болярово

Ветеринари от София влизат при стадото на Ана от Болярово

Зам.-министър Иванов призовава Ана да ги пусне

Въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните твърдят пред медиите, че животните са здрави.

От 18 юли (датата, на която е направен опит за връчване на протокола) до днес, са починали 11 животни. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това доказва нерегламентирано движение на овце в ситуация на повишена опасност от инфекция. Самата Ана от Болярово отрича смъртта на животните й да се дължи на чума, а става дума за преяждане.

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", посочи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните