С радиоуредби на северния плаж в Бургас ще се търсят изгубени деца. Устройствата ще започнат да работят до края на седмицата, съобщи наемателят на плажа Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

В момента тече подготовката по инсталирането на техниката.
Говорителите ще бъдат монтирани върху триметрови пилони и ще бъдат разположени на всеки 50 метра. През деня от радиоточките ще звучи музика, но те ще бъдат използвани и в помощ на спасителите при изгубени деца. Разсеяните летовници, които са изгубили личните си вещи, също ще могат да се възползват от новата услуга.

Системата за аудиоизвестяване е позабравена напоследък, но е изключително полезна. Затова решихме да инвестираме и да възродим добрата стара практика, както обещахме преди началото на сезона, заяви Атанасов.

През последните две години спасителите регистрират увеличаване на изгубените деца по плажната ивица. Децата се губят между чадърите, щом родителите ги "изтърват" за миг от поглед. Спасителите призовават възрастните да бъдат по-бдителни.

Радиоуредбата ще бъде използвана още за съобщения, чрез които хората на плажа ще бъдат информирани за флаговата сигнализация в момента, за опасни течения и подводни ями, както и за температурата на водата. Данните ще бъдат съобщавани на
всеки кръгъл час.