С розобер и карнавално шествие Казанлък отбеляза култа към красотата, розата и традициите на България за 114-ти път. Над 4 000 души от цял свят поздравиха казанлъчани и хилядите гости на Празника на розата.

Начало на празничния ден постави ритуалът "Розобер" в розовите градини край Казанлък. Към гостите на Казанлък преди ритуала се обърна министърът на културата Боил Банов: "Казанлъчани са пазители на традициите и духа. Пренасят ги във времето повече от сто години. За всички тук е огромно щастие да присъстваме на най-истинския празник!", каза още той и сподели, че е потомък на стар казанлъшки род, с който се гордее така, както и с уникалния празник на розата, съхранил духа и традицията на българите.

Министърът на културата заедно с министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и с кмета Галина Стоянова поставиха началото на Празничното шествие в рамките на Фестивал на розата 2017 г.

"През 2018 година България ще председателства Съвета на Европейския съюз - една изключително голяма чест, но и голяма отговорност. И Казанлък, и Празникът на розата ще бъдат една много важна част от официалната културна програма, с която България ще се представи през следващата година", заяви министър Павлова и благодари на кмета на Казанлък Галина Стоянова за устрема и волята, с които прави Празника.

"Традицията в България е жива, защото ние сме изключителен народ, който пази и почита своята история, а розата издига в култ. На всички наши гости и приятели пожелаваме да са щастливи и здрави и да се зареждат с енергия всяка година от празниците и Фестивала на розата", каза Галина Стоянова.

Сред официалните лица на Празничното шествие са още заместник председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, народни представители, Областният управител на Област Стара Загора Гергана Микова, общински съветници, гости на Казанлък от осем делегации: за първи път от Република Корея и Виетнам, Япония, Белгия, Русия, Гърция, Македония, Унгария.