От близо седмица усилено се почистват деретата държавна собственост на територията на община Камено, област Бургас. Към момента вече са изчистени над 1 200 метра, съобщиха от пресцентъра на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. 

Осигурена е още провoдимостта в най-критичните участъци, отстранени са паднали дървета, храстова растителност, битови отпадъци и тръби.

Припомняме, при наводненията в област Бургас от края на месец октомври 2017 година загинаха 5 души. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско
Обновена

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

Кметът на село Тръстиково Иванка Драгова обясни, че местните жители, сред които и 90-годишни хора, не помнят някога да е правено подобно чистене на деретата в района.
Селото беше едно от пострадалите при бедствените наводнения през 2017 година, когато водната стихия взе човешки жертви и нанесе редица материални щети.

Първоначално деретата в областта се чистеха от лица, лишени от свобода. След това областният управител Чолаков е получил и необходимото съдействие от страна на Главната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" - от службата спомогнали за почистването на участъците с тежка техника.

Разпределят 75% от даренията за Камено и 25% за пострадалите от Бургас

Разпределят 75% от даренията за Камено и 25% за пострадалите от Бургас

163 500 лева се предоставят на община Камено и 54 500 - на Бургас

Самият Чолаков провери на терен как вървят дейностите по почистването. Проверката установи, че вече са проводими 200 метра от Татарски дол в село Ливада, 600 метра от дерето на село Полски Извор в посока село Черни връх, а тежка техника продължава работа върху дерето в село Тръстиково.

По думите на областния управител, това което прави бургаската областна управа за почистването на критични участъци е прецедент, защото се извършва без необходимия финансов ресурс, но в никакъв случай не било геройство.

"Не спираме да търсим варианти, правителството ни помага, но проблемите са трупани с години, затова усилията трябва да бъдат съвместни. На местно ниво трябва да се поема инициатива според възможностите. На територията на област Бургас участъците за почистване са стотици хиляди метри, а проблемът отлежава повече от 30 години. От хората разбираме, че някъде почистване не се е случвало никога. За мен единственото правилно в тази ситуация е да не си прехвърляме топката, а институциите съвместно, кой с каквото може и според компетенциите си, да се опитаме да свършим нещо полезно. В област Бургас успяваме да го правим. Това, което постигнах с времето е да убедя всички институции, че няма "моя и твоя работа", хората не се интересуват чия е компетентността и са прави. Работим като общ механизъм, това е държавата", коментира Чолаков.

Пострадалите при наводненията общини в Бургас плашат с протест

Пострадалите при наводненията общини в Бургас плашат с протест

Държавата спешно да почисти затлачените дерета в района

"Пробвахме с лица лишени от свобода, ефектът не беше достатъчен, сега благодарение на пожарната работим с тежка техника. Не е цялостно решение на проблема, но е стъпка. Аз съм научен, че решенията идват с малки, но последователни действия, не с оплакване и недоволство", допълни още областният управител.

Междувременно Министерски съвет отпусна 61 808 лв. за осигуряване проводимостта на участъци от речното легло на р. Русокастренска в южния и северния край на с. Русокастро. Тече процедура по изготвяне на проект, след което ще бъде възложено и самото почистване.

4 309 140 059 млн. са отпуснати по фонд "Солидарност" за общините Камено и Бургас, засегнати от бедственото наводнение през 2017 година. Средствата са за възстановяване на разходите, които общинските администрации са извършили за отстраняване на щетите, нанесени от наводнението.

Снимка 389687

Източник: Областна управа - Бургас