Дирекция за национален и строителен контрол (ДНСК) издаде девет заповеди за събаряне на незаконни обекти намиращи се на територии около язовир „Искър", съобщиха от дирекцията.

Пет от незаконните постройки се намират в местността „Орлово гнездо". Те представляват вилно селище, състоящо се от две едноетажни бунгала, една метална едноетажна постройка, две едноетажни сглобяеми къщи, една метална площадка с цистерна.

Друга заповед е за премахването на метална постройка в югоизточния край на язовира, която се използва за конюшня. Премахната трябва да бъде и вилна сграда в местността „Ренов дол".

Издадените заповеди имат законов срок, в който могат да бъдат обжалвани в съда. След тяхното влизане в сила може да се предприемат фактически действия по събаряне на постройките, посочват от дирекцията.

Заповедите са издадени след проверка на терените около язовир „Искър", направена през август и декември 2006 година по разпореждане на прокуратурата. В нея са участвали служители на ДНСК и Столична община.