Събориха рушаща се къща, призната за паметник на културата в Стария Пловдив, за да построят хотел, предаде БНТ.

Предвижда се новата сграда да има същата фасада и обем като възрожденската къща.

Става въпрос за сградата на улица "Стоян Чомаков" в Стария Пловдив. Години наред паметникът се е рушал, защото многобройните съсобственици така и не са го укрепили.

След като имотът е бил закупен от инвеститори обаче, на терена ще бъде издигнат малък хотел. Той ще е копие на възрожденската къща, тъй като това е задължение по закон.

Две комисии на Института за паметниците на културата са се произнесли за окончателното събаряне на изоставената къща. Проектът за бъдещия хотел е съгласуван с НИКН, а общината вече е одобрила строителните книжа.

При археологическите проучвания на терена преди събарянето на къщата са били открити останки от живот от второто хилядолетие преди Христа.

Става въпрос за едни дървени конструкции на сгради, може би дори и огради с вкопани мазета, най-вероятно става въпрос за структури от 1900 години преди Христа, след което теренът е бил подравнен от римляните, обясни археологът София Христева и допълни, че след това на мястото е била изградена голяма представителна сграда от 2-3 век с цветни стенни мазилки.

На по-късен етап там се е издигала и голяма късно антична сграда от 4 век, която по оценка на археолозите е много добре съхранена на места.

Предвижда се античните зидове да бъдат частично запазени и експонирани под стъклена плоскост в рамките на новия обект. При разкопките са открити стъклени съдове, оловна фигурка на Атина Палада, амфора с печат, документиращ внос от Тасос, и монети на тракийския цар Севт Трети. В момента тече реставрацията на артефактите.