Върховният административен съд касира кметските избори във врачанското село Лиляче, съобщава bTV.

Причината са установени нарушения в изборния процес. На местните избори през есента кандидатът на ГЕРБ Росен Петков спечели пред опонента си Красимир Петров, издигнат от МК "ВМРО - БНД (НДСВ, БСД - Евролевица, Консервативна България, БДФ)" с едва два гласа.

Още преди вота селото се прочу с над 140 души, дописани по настоящ адрес, както и с обвинения в изборен туризъм.

"Видя се, че има правда и истината съществува. Всички хора от селото са удовлетворени", заяви Красимир Петров от ВМРО, чиято партия подава жалба веднага след изборите.

Кмет на врачанско село е избран след трето броене и скандали с два гласа разлика

Кмет на врачанско село е избран след трето броене и скандали с два гласа разлика

Загубилият балотажа Красимир Петров ще обжалва резултата

По думи на областния председател на ВМРО-Враца Красимир Богданов пък се е видяло ясно в разследването, че бюлетините, обявени за недействителни, всъщност са действителни, а резултатът е равен.

"Влизали са външни хора в секцията по време на броенето. Крайно време е да се разбере, че избори по този начин не може да се печелят - с агитки и хора от други места", категоричен бе той.

Отстраненият кмет Росен Петков пък заяви, че още вчера е напуснал ГЕРБ, защото се чувства изкупителна жертва. Той се оплака, че е репресиран от ВМРО, защото според него лъжели хората, че е регистрирал чужди лица.

"Във вечерта на изборите Красимир Петров от ВМРО се е подписал на протокола, че е съгласен с изборния ден и няма възражение. Външните лица са били с удостоверение за представител и застъпник", отбеляза Петков. Той поясни, че ще се кандидатира отново за кмет на село Лиляче, но този път като независим кандидат.